RADON-Död i Kommunhuset i Järfälla?

Kommunalhuset i Järfälla har radonstrålning på 1800 Bq/m3 enligt lokaltidningen Mitt i, 18 gånger högre än det internationella gränsvärdet. Hus byggda under 1960 och 70-talen, miljonprogrammet, byggdes med Ytong framställt av radioaktivt material efter det svenska atombombsprogrammet. Strålskyddsmyndigheten uppger att cirka 500 personer årligen dör av lungcancer på grund av radonstrålning. Tidigare uppskattade antalet till 1000 per år. Personalen i kommunhuset begränsas från att arbeta i utrymmen med hög strålning. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket.

Frågor man ställer sig, är detta en nyhet 2024 eller har man känt till detta sedan tidigare? Mätningar av radon görs regelbundet och man förutsätter att mätningarna har redovisats på rätt sätt. Det är inte möjligt att strålningen plötsligt ökar. Hur många har dött efter strålning i kommunalhuset? Det är inte bara radon som strålar från uranet i Ytong. Radioaktiv strålning från radon är jämförelsevis svag i förhållande till gammastrålning som också strålar vid uranets sönderfall. Gammastrålning ger upphov till leukemi. Gammastrålning ger upphov till cancer, förstör cellernas DNA i ryggmärgen och kan bara stoppas av tjocka betongväggar och bly.

Enligt Strålskyddsmyndighetens värden har upp till 50000 människor i landet dött av radonstrålning. Skandalen kring Ytong har aldrig haft något juridisk efterspel annat än att materialet förbjöds som byggnadsmaterial. Åtgärder som vidtogs var ökad ventilation för radongasen men den farliga gammastrålningen kan inte stoppas utan att Ytongen avlägsnas, husen rivs.

I storleksordningen 10000 bostäder i Järfälla innehåller Ytong. Sverige har sänkt gränsvärdet från1000 Bq/m3 till 200 Bq/m3 . WHO har 100 Bq/m3 som gränsvärde efter studier gjorda 2006.

År 2000 angav Länsstyrelsen för Järfälla: ”Blåbetong är den främsta orsaken till förhöjda radonhalter i småhusen, ca 10 % av dessa är byggda i blåbetong. Cirka 90 % av flerbostadshusen är byggda i blåbetong ”.

Tror du att politiker och tjänstemän i kommunen först tänker på sin egen säkerhet?

JA □

NEJ □

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*